Kun onnettomuus oli tapahtunut ja oli se ainoa ns.kriispalaveri jonka ystäväni järjesti pappihan aloitti kertomaan miltä Matias näytti. Pappi oli saanut kuvia nähdäkseen ja täytyy sanoa että vieläkin jollakin tavalla koen että yksityisyyttämme on loukattu. Pappi on vaan ihminen kuitenkin, ja ulkopuolinen. Itse pyysin kuvat juuri tämän papin puheen vuoksi poliisilta, muuten tuskin olisin tullut miettineeksi koko asiaa. Tosin en koskaan saanut niitä kuvia mitä pappi kuvaili. Kuvia oli henkilökunnasta jotka seisoo tien reunassa, ilmeisesti voimattomina tekemään yhtään mitään. Vaikken mitään kuvissa näe, tiedän mitä tapahtuu. Tiedän että matu on vielä autossa. Tiedän että hän on tajuton. Vittu oikeesti mun sydäntä revitään irti joka kerta. Joten poliisille olen anatanut anteeksi että hän ”pimitti” minulta kuvat jotka on otettu lapsestani joka makaa penkkien välissä.

Miksi pystyn antamaan anteeksi? Siksi, ihan vaan siksi että hän oli rehellinen, kaikissa muissa asioissa.Hän ei mennyt sen taakse että on joku hiton protokolla jonka taakse voi piiloutua. Hän uskalsi sanoa asioita kokemuspohjalta, olettamuksistaan. Hän oli niin oikeassa. Hän vaan oletti että on kohdistunut valtava isku rintakehän alueelle.

Vaikka hän olisi ollut väärässä, sillä ei olisi ollut mitään merkitystä. Koska kun ihminen on rehellinen sen tuntee luissaan. Tiedän että hän on ajatellut minua kunnei lähettänyt Matiaksesta kuvia jotka oli olemassa. Sitä mietin minne ne kuvat hävisi, tallenetaanko ne, tai hävitetäänkö ne. Onlo ne jossain pilvessä tallessa?

Se mikä minua loukkaa on se että kuvia on myös ottanut media. Ymmärrän hyvin että uutiset myy, ja olen varma että jollei olisi viime ajat ollut niin paljon puhetta kuvia uhreistakin julkaistaan taatusti.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin että ambulanssihenkilökunta, poliisi ja palomiehet on vaan työssään. Onnettomuudet on heidän työnsä. Ymmärrän että joukossa on herkempiä työntekijäitä, mutta myös heitä jotka pystyy ottamaan työnsä työnä ja se on siinä. En edes voi vaatia että joku paneutuu sydämellään juuri minun lapseni onnettomuuteen. Mutta sitä en ymmärrä etteikö uhrilla ole mitään suojaa, mitä joku kunnioittaisi, koska uhri ei itse siihen kykene. Mitä vittua sellaisen ihmisen päässä liikkuu joka haluaa kuvia kuolleesta nuoresta joka on jonkun lapsi? Tutkimusten selvittämiseksi  ymmärrän vielä että otetaan kuvia selvittääkseen onnettomuuden syytä ja jotain yksityiskohtia. Mutta ajatus siitä että kuvat pyörii jossain kaikkien katseltavana oksettaa. En voi sanoa että näin on, mutta se ei minua hämmästyttäisi ollenkaan. Miksi papille oli näyetty minun poikani kuvaa????Missä oli Matiaksen yksityisyys? Pappi on vaan virkamies hänkin tavallaan.

Pitää myös huomioida että ihminen joka juuri on saanut kamalimman uutisen minkä ikinä voi saada, voi myös ajatella asioista täysin eri tavalla kun onnettomuus ja menetys on sisäistetty. Asiat jotka ei heti vaikuttanut mitenkään alussa, voi saada suurenkin huomion ja merkityksen kun asioita on sisäistetty. Kunnoitusta kaikille.

On kivaa kun melkein joka kännykässä on kamera. Siitä voi todellakin olla paljon hyötyä. Mutta mitä hienoa on olla se joka ottaa toisen kuolemasta kuvia, mitä hän niillä tekee? Esitteleekö kavereilleen ja saa hetken huomion ja ryöpyn kysymyksiä? Mitä hienoa siinä on?

Ehdottomasti laki ettei media/kukaan saa julkaista uhreista kuvia, ja rangaistava mikäli joku julkaisee onnettomuuspaikalta otettua kuvaa jossa uhri näkyy tai on tunnistettavissa.

Ystäväni lapsi kuoli ison yleisön edessä, jonne media oli tunkemassa. Heidät ajettiin pois. Täytyy olla sydämetön , tunteeton ihminen joka kykenee tällaisessakin tilanteessa kuvata.

Muuten päivä on ollut hektinen. Asiat työkuvion perusteella alkaa pikkuhiljaa selkiintymään. Hyvä on että on suht hyvin töitä loppuvuosi. Hyvä sekin että tiedän ettei töitä tulee olemaan minulle vakituisessa mielessä. Huonoa tietty, mutta hyvä kun sen edes tietää. On yksi ehkä pois pelistä. Nyt on yksi kortti kääntämättä ja sen jälkeen pitänee saada jostain puhtia ja rohkeutta tehdä jotain .